Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Halvin Laina

Opintolainaa helposti ja nopeasti netistä – kilpailuta lainat ja saat rahat tilillesi

Suomalainen opintolaina on hyvä vaihtoehto opiskelijoille, jotka haluavat opiskella ilman stressiä päivittäisestä toimeentulosta. Tällä hetkellä Suomessa opiskeleva opiskelija voi saada lainaa enintään 650 euroa kuukaudessa, kun taas ulkomailla opiskeleva opiskelija voi saada opintolainaa Suomesta enintään 800 euroa kuukaudessa. Alle 18-vuotias saa opintolainaa 300 euroa kuukaudessa. Opiskeltava tutkinto määrittelee opintotuen tukikuukausien enimmäismäärän. Opintolainaa voi hakea tiukanpaikan tullen myös verkosta kulutusluottona tasapainottamaan taloutta väliaikaisesti.

Kuka voi hakea opintolainaa?

  • 1.
    Sinulla on korkeakoulu opiskelupaikka

  • 2.
    Olet oikeutettu Kelan tukiin ja valtiontakaukseen

  • 3.
    Voit hakea opintolainaa Kelan palvelusta

  • 4.
    Tiedot siirtyvät Kelalta suoraan pankkiisi

  • 5.
    Saat lainapäätöksen pankista 1-3 päivän kuluessa

Pankki maksaa opintolainan

Opintolainaa pankista

Suomessa opiskelijoille on tarjolla opintolainoja eri pankeista. Merkitsevää on muun muassa se, kuinka paljon olet velkaa pankille valmistuttuasi ja mitkä ovat uratavoitteesi. Lainaa ottaessa voit minimoida lainastasi maksamasi koron valitsemalla lainanantajan, jolla on tarjota opintolainalle alhaisin korko. Pankki on se joka myöntää ja maksaa lainan viimekädessä mutta valtion takaus haetaan Kelan kautta.

On parasta miettiä, kuinka paljon sinulla on aikaa ja varaa opiskella. Punnitse eri vaihtoehtoja, sopivatko ne omaan elämäntilanteeseen. Joustavia ja edullisia opintolainoja ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Opintolaina antaa opiskelijoille mahdollisuuden keskittyä opintoihinsa, mikä yleensä nopeuttaa tutkinnon suorittamista.

Pohjoismaisen opintotukivertailun mukaan vain noin 40 % suomalaisista opiskelijoista ottaa opintolainaa. Muissa Pohjoismaissa opintolainojen käyttöaste on paljon korkeampi. Vertailu osoittaa, että korkeakoulututkinnon suorittaneen suomalaisen opintolaina on keskimäärin yli 7 900 euroa. Islannissa, jossa opintotuki koostuu kokonaan opintolainoista, ja Norjassa, jossa opintotukijärjestelmä on myös lainapohjainen, keskimääräinen opintolaina on noin 30 000 euroa.

Euroopassa on Pohjoismaiden lisäksi jonkinlaista opintolainaa ainakin Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Turkissa, joissakin Baltian maissa, Saksassa ja Puolassa. Opintolainat ovat tyypillisesti valtion lainoja, kun taas Suomen kaltaiset valtiontakaukseen perustuvat pankkilainat ovat harvinaisia. Euroopassa opintotukien apurahat ovat myös Pohjoismaita tarvepohjaisempia ja vanhempien tulot voidaan ottaa huomioon, vaikka opiskelija olisi aikuinen yliopisto-opiskelija. Yleistä on myös korvata opintokuluja vanhemmille maksettavilla tuilla tai verohelpotuksilla.

Kelan opintotuki ja pankin opintolaina mahdollistavat opiskeluun keskittymisen

Suomi tunnetaan kansana, joka toteuttaa arvojaan käytännössä. Kansalaisilla on yksi maailman korkeimmista lukutaidoista, ja Suomessa tarjotaan ilmaista koulutusta yliopistoon asti.

Kun suomalainen opiskelija aloittaa opinnot, hänelle annetaan kuukausittain määrätty summa rahaa. Tätä kutsutaan opintotueksi, ja se kattaa osan perustarpeista opiskelun ajalta. Opintolainalla voi kattaa esimerkiksi opintoihin liittyviä kuluja tai mitä tahansa muita kuluja. Vaikka useimmat opiskelijat pitävät tästä järjestelmästä, keskustelua käydään aina siitä, onko tämäntyyppinen rahoitus kestävää pitkällä aikavälillä.

Suomalaisopiskelijoilla on pääsy maailman parhaisiin taloudellisesti tuettuihin koulutusmahdollisuuksiin. Jotta opiskelija voi hyödyntää näitä mahdollisuuksia, käytännössä on kuitenkin monessa tapauksessa otettava opintolaina kaikkien kulujen kattamiseksi. On muutamia asioita, joita voit tehdä saadaksesi hyödyt irti opintolainasta.

Opintolainan hakeminen pankista on vaivatonta

Voit hakea opintolainaa haluamastasi pankista, jos saat Kelan opintolainan valtiontakauksen. Tutustu tarkasti lainaohjeisiin pankin verkkosivuilla. Pankki päättää lainan myöntämisestä. Lainojen enimmäismäärät on kerrottu lainapäätöksessä.

Voit saada lainallesi valtiontakauksen, jos täytät jonkun seuraavista ehdoista:

Olet korkeakouluopiskelija ja saat taloudellista tukea opintoihisi Kelalta. Tässä tapauksessa saat valtion opintolainan takauksen ilman erillistä hakemusta.

Saat apurahaa tai aikuiskoulutustukea koulutusrahastosta.

Olet alle 17-vuotias, et asu vanhempiesi luona etkä voi saada tukea opintoihin, koska olet oikeutettu lapsilisään. Vanhempasi vuositulot ovat alle 64 400 euroa.

Olet 18-19-vuotias ja opiskelet lukiossa, etkä voi saada tukea opintoihin vanhempiesi tulojen perusteella.

Opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Rajavartiokoulussa etkä voi saada koulun päivärahojen vuoksi taloudellista tukea opintoihin.

Tietoa lainatakauksesta ei tarvitse antaa pankille, koska pankki saa tiedot suoraan Kelalta. Tietojen tarkistamiseen kuluu yleensä yksi pankkipäivä. Sovit pankin kanssa lainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta.

Sinun tulee antaa pankille vanhempiesi tai muun huoltajan valtakirja ja kirjallinen suostumus lainan hakemiseen, jos olet alle 18-vuotias. Pankki neuvoo sinua toimittamaan asianmukaisen valtakirjan lainaa haettaessa.

Opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon. Tämä tarkoittaa, että korkotaso voi vaihdella vuodesta toiseen.

Opintolainaa voi hakea valtiontakauksen jälkeen

Opintolainaa hakeaksesi sinulla tulee olla voimassa oleva Kelan opintolainan valtiontakaus. Valtiontakaus on ilmainen. Lainaa saaville korkeakouluopiskelijoille Kela tekee automaattisesti valtiontakauksiin liittyvät päätökset.

Toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoiden tulee hakea lainatakausta Kelasta ja erikseen hakea opintotukea ja asumistukea. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opintojen ajaksi. Se ei sido sinua hakemaan tai hakemaan opintolainaa koko opintojen ajan.

Opintolainan takauspäätöksen antamisen jälkeen pankki saa automaattisesti tiedon takauksesta suoraan Kelalta.

Opintolainaa haetaan aina lukuvuodeksi kerrallaan pankista. Kun saat Kelalta myönteisen päätöksen opintolainatakauksestasi seuraavalle lukuvuodelle, toimi seuraavasti:

Jos sinulla on jo opintolainaa, hae nykyisen lainaerän korotusta. Lainan lyhennystä korotettaessa Kelan takaama määrä lisätään olemassa olevaan lainasummaan. Tämä on sinulle edullisempi vaihtoehto, koska maksat jatkossa vain yhden opintolainan pääoman ja korot. Voit hakea lainasumman korotusta, vaikka suorittaisit opintoja eri tarkoituksessa kuin edellisessä opintolainahakemuksessa.

Kun pankki on myöntänyt sinulle opintolainan, voit nostaa sen tilillesi. Päätät itse, nostatko koko myönnetyn lainan vai riittääkö pienempi summa. Lukuvuodeksi myönnetyt opintolainat tulee nostaa lukuvuoden aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.

Opintolainahakemuksella voit valita, nostetaanko laina automaattisesti vai erillisellä nostopyynnöllä tilillesi. Edullisin ja vaivaton tapa opiskelijoille nostaa opintolainansa tilille on valita automaattinen nosto.

Automaattinen nosto tarkoittaa sitä, että pankki nostaa lainan automaattisesti tilillesi tukipäätöksen perusteella. Automaattisista nostoista ei peritä erillistä maksua, sillä opintolainan toimitusmaksu sisältää takuun määräämät nostot erissä automaattisina nostoina.

Opintolainan hakemisen hyötyjä

  • Täytä lainahakemus

    Verovähennysoikeus

    Opintolainan korot mutta myös osan lainasta voi vähentää verotuksessa mikäli valmistut ohjeajassa tutkintoon. Opintolainavähennys on 30 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Sinun tulee siis nostaa opintolainaa yli 2 500 euroa, jotta voit saada vähennyksen.

  • Remontti

    Opintolaina vähentää työnteon tarvetta

    Kun nostat opintolainaa sinun ei tarvitse tehdä niin paljoa töitä elääksesi opintojen ajan. Toisekseen se vähentää riskiä tienata enemmän kun kelan tulorajat sallivat, joten opintotukien takaisin maksun riski pienenee.

  • Koroton laina

    Opintolaina on suhteellisen halpaa

    Opintolaina on aina ollu käytännössä hyvin halpaa lainaa. Riippuen toki koroista ja markkinatilanteesta mutta jopa 1% korolla.

  • Auto

    Opintolaina tekee opiskeluajasta hiukan inhimillisempää

    Opiskelijaelämä ei nyt varsinaisesti kuulukaan olla kauhean leveää, mutta opintolaina tekee pitkistä korkeakouluopinnoista hiukan inhmillisempää taloudellisesti, ilman että Kelan opintotukien tulorajat paukkuvat heti. Voit keskittyä siis opintoihin hiukan paremmin.

Mistä opintolainaa voi hakea?

Nordean opintolainan saa nopeasti

Valtiontakauksen haku on ensimmäinen askel opintolainan hakuprosessissa. Opintolainan valtiontakaus otetaan automaattisesti huomioon, jos opiskelet yliopistossa ja saat opiskelijastatuksen.

Täytä Kelan hakemus huolellisesti ja liitä mukaan kaikki tarvittavat asiakirjat. Takauspäätös siirtyy automaattisesti pankkiin, kun Kela on tehnyt myönteisen lainapäätöksen. Sinun ei tarvitse huolehtia muista takauksista, jos saat valtiontakauksen opintolainalle.

Kelan sivuilla voit lukea lisää lainatakauksesta. Hae opintolainaa kätevästi Nordea.fi:stä tai Nordean verkko- ja mobiilipankista.

Hakemuksen käsittely kestää yhdestä kolmeen arkipäivää. Osana hakemusta allekirjoitat velkakirjan verkossa tunnuksillasi. Lainan ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiosta.

Muistathan, että voit hakea opintolainalle korotusta. Haet uuden lukuvuoden lainan korotuksena olemassa olevaan opintolainaasi, jos sinulla on jo sellainen. Korotuksen hakeminen onnistuu samoin kuin ensimmäistä opintolainaa haettaessa.

Opintolainan hakemiseen tarvitaan huoltajien lupa. Suostumuksen voi antaa Omapostin kautta sähköisesti, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa. Sinulla on myös mahdollisuus asioida konttorissa.

Nordean opintolaina voi olla järkevä ratkaisu, mikäli opiskelija arvostaa kattavaa pankkikonttoriverkostoa ja kilpailukykyisiä lainahintoja

Danske Bank myöntää opintolainan kätevästi verkkopankissa muiden palvelujen ohella

Monet ihmiset haluavat työskennellä opintojen ohella, koska se antaa mahdollisuuksia taloudellisiin hankintoihin ja siitä saa työkokemusta. Työtulot voivat vaikuttaa saamiisi etuuksiin. Opintolainan osalta siitä ei ole haittaa mutta opintotukea voidaan vähentää tulojen mukaan. Muista myös laskea tulojen kasvaessa uusi veroprosenttisi, jotta et joudu maksamaan veroja myöhemmin.

Danske Bankin laina-asiakkaana voit ajoittaa tärkeät kulut veloitettaviksi tililtäsi haluamanasi päivänä ja lähettää puhelimeesi automaattisen hälytysviestin, kun tili alittaa sovitun euromäärän. Voit myös vastaanottaa laskusi suoraan e-laskuna.

Ennen opintojen aloittamista on hyvä ottaa selvää, tarvitsetko vakuutuksia opintolainan lisäksi. Jos esimerkiksi puhelin hajoaa, kotivakuutus voi olla hyödyllinen.

Mikäli valitset Danske Bankin opintolainan, kannattaa hyödyntää Fennian tarjoamat keskitttämisedut ainakin pakollisten vakuutusten osalta.

Säästöpankin opintolaina on varteenotettava vaihtoehto opiskelijalle

Valtio takaa opintolainat täysin. Kun sinulla on Kelan myöntämä lainatakaus, voit hakea lainaa Säästöpankista. Lainaa haettaessa pankki tarkentaa lainan ehdot, kuten koron ja opintolainan takaisinmaksun aikataulun.

Opintolainan korko sisältää sovitun viitekoron ja pankin marginaalin. Korko on yleensä sidottu euribor-korkoon tai pankin omaan prime-korkoon. Korko muuttuu lainan voimassaoloaikana, kun euribor-korko tai pankin oma prime-korko muuttuu. Lainasi korko pääomitetaan eli lisätään lainan määrään niin kauan kunnes opiskelija valmistuu.

Todellinen vuosikorko sisältää todellisen vuosikoron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kulut, kuten pankin toimituskulut. Myös kotiutusmaksuista ja opintolainamaksuista voidaan periä erilliset maksut, jos sinulle on laadittu yksilöllinen nostosuunnitelma.

Säästöpankin opintolaina on kilpailukykyinen lainaratkaisu. Kannattaa kuitenkin vertailla opintolainan todellinen hinta muiden pankkien välillä.

OP:n opintolaina tarjoaa joustavan lainaratkaisun opiskelijoille

Sinulla on mahdollisuus nostaa opintolainasi yksitellen manuaalisina nostoina OP:n asiakkaana. Tässä tapauksessa ensimmäinen nosto on ilmainen ja pankki veloittaa myöhemmistä nostoista pankin hinnaston mukaan. Jos sinulla on jo opintolaina, voit tarkistaa lainatietosi OP-mobiili- tai op.fi-palvelusta, kumman nostotavan olet valinnut. Voit myös hakea uutta opintolainaa kätevästi verkkopalvelussa.

Kun opintolainahakemuksesi on hyväksytty, opintolainat ovat yleensä nostettavissa seuraavana pankkipäivänä. Jos valitsit päätöksesi perusteella lainannostotavaksi automaattisen noston, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä. Jos lainan erän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle, laina hyvitetään tilillesi seuraavana arkipäivänä.

OP:n omistaja-asiakkaana saat etuja opintolainasta ja muusta asioinnistasi:

Saat opintolainan ilman erillistä maksua, kun teet hakemuksen op.fi-palvelussa.

Opintolaina kerryttää omistaja-asiakkaalle bonuksia. Niillä voi maksaa maksuja ja palkkioita, jotka muussa tapauksessa veloitettaisiin tililtä.

OP:n opintolaina on varteenotettava lainaratkaisu, mikäli opiskelija arvostaa asioimisen helppoutta ja laadukasta asiakaspalvelua.

S-Pankki mahdollistaa opintolainan kilpailukykyisellä hinnalla

Kun haet S-Pankilta opintolainaa, sinulla tulee olla päätös valtiontakauksesta. Tieto takauspäätöksestä saadaan Kelalta. Opintolainalle ei tarvita muita vakuuksia tai esimerkiksi takaajaa.

Jos olet toisen asteen opiskelija, opintolainaa haetaan samalla hakemuksella kuin opintorahaa ja asumislisää. Hakemuksen saat opiskelupaikastasi tai Kelasta.

S-Pankin opintolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. Viitekorkona on kolmen kuukauden Euribor. Euribor-korkoja hallinnoi European Money Markets Institute (EMMI). Viitekoron muutos alentaa tai korottaa maksettavaa korkoa. Se vaikuttaa suoraan opintolainan hintaan.

Pankki lisää korkoa lainan määrään kahdesti. Tätä kutsutaan korkopääomaksi. Lainan maksu takaisin pankille alkaa noin 24 kuukautta sen jälkeen, kun lainaa on viimeisen kerran lisätty korkoa.

S-Pankki tarjoaa ensimmäisen opintolainaerän ottamisen jälkeen 30 vuotta maksuaikaa.

Takaisinmaksun alkaessa S-Pankki tekee opiskelijan puolesta suunnitelman lainan takaisinmaksusta. Lainan maksu veloitetaan tililtä suunnitelmamme mukaisesti neljä kertaa kerrallaan maalis-, kesä-, syys- ja 15. joulukuuta. S-Pankin opintolainaa ei tarvitse maksaa takaisin itse, veloitus tapahtuu automaattisesti.

Muita hyviä puolia opintolainassa

  • Opintolainaa voi saada myös luottotiedoton

    Merkinnät luottotiedoissa eivät välttämättä estä opintolainan saamista. Opintolainalle saa valtiontakauksen lähes poikkeuksetta. Valtiontakauksesta huolimatta kaikki pankit eivät myönnä opintolainoja kaikissa olosuhteissa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

  • Opintolainaa voi sijoittaa

    Jos taloutesi vain sallii, sinun olisi hyvä sijoittaa osa tuloistasi. Tämä pätee myös opintolainaan. Joillekin opiskelijoille opintolainalle ei ole akuuttia tarvetta ja matalakorkoisena lainana se sopii sijoituksiin. Periaatteessa kaikki sijoitukset joiden tuotto ylittää opintolainan koron ovat kannattavia.

  • Opintolainaa myös aikuiskoulutukseen

    Voit saada Kelalta valtiontakauksen opintolainalle, mikäli saat aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan viikkoa.

  • Opiskelijoille tarjotaan myös muita luottoja kuten luottokorttia

    Opiskelijoille myönnetään usein noin 1000 – 3 000 euron lainaraha käyttöönsä luottokortilla. Osalla opiskelupaikkoja tai opiskelijoiden etujärjestöjä on suoraan yhteys pankkeihin, jotka näitä myöntää.

Lainalaskuri

  • Ensimmäinen erä:
  • Kaikki kulut yhteensä:
  • Koron määrä yhteensä:
  • Kokonaisvelka:
Kuukausi Maksettava Lainan lyhennys Koron osuus Lainaa jäljellä

Lisätietoa opintolainan hakemisesta

Opintolainan nostopäivät vuosittain

Lainan voi nostaa syyslukukaudelle aikaisintaan 1.8. Nosta kevätlukukauden lainasi erä aikaisintaan 1. tammikuuta.

Lainaa voi yleensä nostaa myöhemmin saman lukuvuoden aikana (1.8.-31.7.). Tarkista lopullinen nostopäivä saamastasi tukipäätöksestä tai OmaKelasta. Opintolainaa ei voi nostaa viimeisen nostopäivän jälkeen.

Jos olet valmistunut tai keskeyttänyt opintosi, et voi nostaa opintolainaa. Aiemmin hakemasi opintolainan valtiontakaukset ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Voit poiketa opintolainan nostamisesta koko lukuvuodeksi, jos:

Suoritat tutkinnon ulkomailla.

Suoritat jatko-opintoja tieteellisellä alalla.

Saat aikuiskoulutustukea.

Koko opintojaksosi on enintään 12 kuukautta.

Jos peruutat tukesi ennenaikaisesti, et voi nostaa lainan lyhennyksiä, joiden nostopäivä on tuen päätyttyä.

Opintolaina on mahdollinen luottotiedottomalle

Merkinnät luottotiedoissa eivät välttämättä estä opintolainan saamista. Opintolainalle saa valtiontakauksen lähes poikkeuksetta. Valtiontakauksesta huolimatta kaikki pankit eivät myönnä opintolainoja kaikissa olosuhteissa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Helpoin tapa saada uusimmat tiedot mahdollisen opintolainan myöntämisestä on pankin asiakaspalvelu.

Helsingin Sanomat uutisoi opintolainan myöntämisestä luottotiedottomille. S-Pankki ei tuolloin nähnyt maksuhäiriöitä esteenä opintolainan maksulle. Nordean taas tiedetään suhtautuvan kielteisesti opintonlainan myöntämiseen luottotiedottomille. Pankit perustavat ratkaisunsa kokonaisvaltaiseen harkintaan ja punnitsevat lainan myöntämisen edut ja haitat.

Lainan nostaminen pankista

Jos peruutat opintotuen ennenaikaisesti, et voi nostaa opintolainaa peruutettavalta opintotuen kuukaudelta, jonka nostopäivä on tuen peruuttamisen tai päättymisen jälkeen.

Opintolainaa ei voi enää hakea valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen. Aiemmin hakemasi opintolainan valtiontakaukset ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Ole tietoinen opintolainan kaikista kuluista

Älä anna lainatarjousten hämätä, sillä ne suunniteltu herättämään kiinnostus, mutta voivat lopulta maksaa paljon pitkällä aikavälillä. Pitkäaikainen velka voi vaikuttaa luottopisteisiisi. Ottamalla liikaa lainarahaa vaikeutat lainan takaisinmaksua. Tämä pätee myös opintolainaan. Varmista, että voit maksaa lainaamasi opintolainan ja mahdolliset muut lainat ajallaan takaisin.

Näin saat parhaan tarjouksen opintolainallesi

  • 1.
    Kun olet päättänyt, millaista lainaa haluat ottaa ja kuinka paljon ajattelet voivasi olla velkaa, sinun on seuraavaksi löydettävä lainanantaja. Tässä on muutamia vinkkejä parhaan opintolainatarjouksen löytämiseen tarpeisiisi

  • 2.
    Älä pelkää kysyä, mikä pankki tai lainanantaja tarjoaa parhaan tarjouksen sinun henkilökohtaiset tarpeesi huomioiden. Voit myös verrata useita lainanantajia ennen kuin päätät valita yhden lainanantajan.

  • 3.
    Muista, että suuret pankit voivat tarjota parempia tarjouksia, mutta pienet paikalliset lainanantajat voivat tarjota esimerkiksi parempaa palvelua. Kannattaa tutustua paikallisten lainanantajien tarjouksiin nähdäksesi, voivatko he tarjota sinulle parempia lainaratkaisuja.

  • 4.
    Tarkista myös lainanantajan maine. Etsi varmuutta siitä, että pankki, jonka kanssa olet tekemisissä, on hyvämaineinen ja luotettava. Voit tehdä tämän tarkistamalla sen online-arvostelut ja asiakastyytyväisyyspisteet.

Lainalaskurilla opintolainan kulut selville

Opintolainalaskuri auttaa laskemaan lainan kulut etukäteen

Laskurin avulla voit laskea lyhennyslyhennykset koko opintolainasi voimassaoloajan ajan. Sinulla ei tarvitse olla opintolainoja, mutta voit suunnitella lainan takaisinmaksut etukäteen laskimen avulla. Kaikki opintolainojen korot pääomittamisesta lähtien lasketaan automaattisesti annettujen tietojen perusteella, ottaen tarvittaessa huomioon mm. valmistumispäivä, opintorahoituksen viimeinen päivämäärä ja odotettu takaisinmaksun alkamispäivä. Voit myös itse valita haluamasi lyhennykset ja tehdä oletuksia siitä, miten korkojen muutokset vaikuttavat laina-ajan korkokuluihin.

Opintolainalaskurissa on myös arvioidut laskelmat opintolainan vähennyksistä ja palautuksista riippuen siitä, mihin lainasummaan olet mahdollisesti oikeutettu.

Hyödynnä esimerkiksi Kelan lainalaskuria tai laske lainojen kuluja Halvinlaina.fi:ssä.

Joustava luotto auttaa opiskelijan arjessa

Joustoluoton hyväksynnän jälkeen laina-asiakkaat saavat tyypillisesti noin 3 000 euron lainarahan käyttöönsä. Sitä voidaan käyttää tarpeen mukaan. Opiskelija voi esimerkiksi käyttää 100 euroa laskujen tai muiden kulujen maksamiseen. Loput voidaan käyttää tuleviin tarpeisiin. Useimmissa tapauksissa lainasta ei peritä muita kuluja kuin laina-asiakkaan kulloinkin käyttämän lainasumman mukaiset korkokulut. Tämä helpottaa talouden seurantaa ja säästää rahaa.

Opintolaina on todennäköisesti edullisempi lainaratkaisu. Sitä kannattaakin hyödyntää täysimittaisesti ennen muiden lainojen hakemista. Kannattaa hyödyntää myös korottomat lainatarjoukset. Korottomat lainat ovat yksi tapa kannustaa uusia asiakkaita kokeilemaan lainapalvelua. Lainanantajat haluavat tarjota alennuksia myös kanta-asiakkaille silloin tällöin, ja korottomat lainat ovat tällöin hyvä vaihtoehto.

Opintolaina luo taloudellista turvaa kesäopintojen ajalle

Mikäli opiskelet kesällä ja saat opintotukea, voit saada myös opintolainaa. Valtiotakauksen määrä on kesällä sama kuin muutoin, 650 euroa (ja 800 euroa ulkomailla opiskeleville) kuukaudessa.

Saat automaattisesti lainatakauspäätöksen kesäajalle heinäkuussa, jos opinnot jatkuvat läpi kesän. Opintolainan nostamisesta on kuitenkin sovittava pankin kanssa lukuvuosittain.

Muut lainat opintojen ajalle?

Joustavista lainoista on tulossa yhä suositumpia nykyään. Myös opiskelijat hyödyntävät niitä. Ne voivat olla kätevä keino saada tarvitsemasi rahat, mutta sinun on tiedettävä muutama seikka ennen lainan hakemista. Varmista ensin, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin. Toiseksi, varmista, että ymmärrät lainaehdot.

Lainan saaminen netistä voi olla hieman vaikeaa, jos et tiedä mistä aloittaa. Verkossa on monia resursseja, jotka auttavat sinua löytämään parhaan lainaratkaisun tarpeisiisi. Aloita etsimällä sivustolta asiaankuuluvia artikkeleita ja keskusteluja. Voit myös käyttää nettisivujemme lainavertailupalvelua.

Opintolainan ja pankin tarjoamien tuotteiden vertailu kannattaa

Opintolainan hakeminen eroaa hieman muiden lainojen hakemisesta. Opintolainan myöntäminen ei ole pankkien kannattavinta liiketoimintaa, ja sen seurauksena lainaa tarjoavat vaihtoehdot ovat vähissä verrattuna muihin lainoihin. Se ei kuitenkaan estä lainanhakijaa tekemästä lainavertailua ja säästämästä sievoisen summaa rahaa. Lainatarjous kannattaa pyytää monelta eri pankilta tai vähintään etukäteen vertailla lainojen nykyisiä korkoja eri pankkien välillä.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota pankkien keskittämisetuihin. Mikäli keskität eri lainoja ja esimerkiksi vakuutuksia samaan pankkiin, voit säästää pitkällä aikavälillä rahaa. Pohdi kuitenkin tarkasti eri vakuutusten ja lainojen todellista tarpeellisuutta. Pelkästään edullista hintaa ei kannata seurata laina- tai vakuutushankintoja tehdessä.

Opintolainoille ei tarvita valtiontakausta enempää vakuuksia tai takaajia. Et siis tarvitse lainan takaisinmaksun varmistamiseksi esimerkiksi asuntoa tai autoa. Voit hakea opintolainaa itsenäisesti.

Pyytäessäsi tarjouksia eri lainantarjoajilta voit vertailla näiden lainojen kokonaiskustannuksia. Vertailemalla löydät itsellesi edullisimman lainan.

Maksa opintolaina takaisin ajallaan

Velallisella on oikeus maksaa velka tai osa velasta etukäteen takaisin pankille. Pankki voi kuitenkin periä täysimääräisesti velkakirjassa yksilöidyn velan muodostamisesta aiheutuneet todelliset kulut.

Varmistaaksesi, että maksat opintolainasi takaisin ajallaan, valitse taloudelliseen tilanteeseen sopiva takaisinmaksusuunnitelma. Voit myös hyödyntää ylimääräistä lyhennystä maksamalla lainan nopeammin takaisin.

Opintolainahyvitys palkitsee ahkeran opiskelijan

Voit hyödyntää hyvitystä, jos otat opintolainaa korkeakoulututkintojen aikana ja suoritat tutkinnon määräajassa. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainasi. Hyvitys koskee vain korkeakoulututkijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäisen korkeakoulututkintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen.

Voit saada hyvityksen vain ensimmäisestä korkeakoulututkinnostasi Suomessa tai ulkomailla. Jos suoritat alemman tutkinnon yliopistossa, voit itse päättää, haetko hyvitystä vai käytätkö sitä vasta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.

Hyvitystä voi saada ammattikorkeakoulussa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon perusteella, mutta vain jos kyseessä on ensimmäinen korkeakoulututkinto.

Opintolainan sijoittaminen vaatii tietoa ja taitoa

Jos taloutesi vain sallii, sinun olisi hyvä sijoittaa osa tuloistasi. Tämä pätee myös opintolainaan. Joillekin opiskelijoille opintolainalle ei ole akuuttia tarvetta ja matalakorkoisena lainana se sopii sijoituksiin. Näin voit varautua odottamattomiin kustannuksiin ja hyödyntää osakemarkkinoiden liikkeitä opintolainan avulla. Säästämisen ja sijoittamisen keskeisiä asioita ovat säännöllisyys ja ylläpito; vaikka aloittaisit pienellä summalla, lopulta kertyy iso potti.

Vaikka opintolainan sijoittaminen kuulostaa loistavalta tilaisuudelta ansaita hieman ylimääräistä tuloa, siinä on myös huonoja puolia. Opintolaina ei ole täysin ilmaista rahaa, vaan se on maksettava takaisin. Jos sijoituksesi arvo putoaa merkittävästi, se voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että joudut maksamaan pankille ”lisää” omista varoistasi kattamaan aiheutetut tappiot. Opintolainojen sijoittaminen ei siis ole täysin riskitöntä. Joskus talouden vaihtelut voivat vaikuttaa merkittävästi sijoituksesi arvoon, jolloin arvo laskee nopeasti. Sijoituksesi voi valua nollaan. Historiallisesti tällaisia tapahtumia ovat olleet esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisi ja COVID-19-kriisi. Tässä tapauksessa harvat ymmärtävät, että sijoitukset kannattaa palauttaa käteiseksi ajoissa. Toisaalta kriisit tarjoavat aina hyviä ostopaikkoja. Osakkeita voi myös shortata, jolloin niiden arvon laskusta pääsee hyötymään.

Sijoittaminen onnistuu suosiostaan huolimatta menestyksekkäästi vain harvoilta, joten opintolainan sijoittamista tulisi monissa tapauksissa harkita tarkkaan. Aloittelevan sijoittajan kannattaa opetella ainakin perusteet arvosijoittamisesta sekä teknisestä analyysistä. Ammattimaisempaa sijoitusportfoliota hakevien kannattaa perehtyä optioihin ja osakkeiden arvoihin vaikuttaviin katalyytteihin.

Avainasemassa on myös sijoituksiin liittyvien kulujen minimoiminen, joten sopivan sijoitusalustan valintaan kannattaa käyttää aikaa. Erot yksittäisten ostojen ja myyntien kulujen välillä voivat olla merkittäviä eri alustojen välillä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää alustojen demotilejä ja aloittaa sijoittaminen pienillä panostuksilla. Tilastojen mukaan noin 90 % osakemarkkinoille rahaa sijoittavista häviää rahansa ennemmin tai myöhemmin. Riskienhallinta sen kaikissa muodoissaan on avain menestykseen.

Opintolaina tarjoaa turvaa mutta myös riskejä

Lainarahan käyttäminen sisältää aina riskejä. Opintolainan osalta riskit realisoituvat ikävällä tavalla, mikäli lainaa on kertynyt opintojen aikana merkittäviä summia ja opintojen valmistuttua töitä ei ole näköpiirissä. Laina täytyy joka tapauksessa maksaa takaisin. Lainalle on voinut kertyä korkoa pidemmältä ajalta. Onneksi opintolainan takaisinmaksulle on varattu verrattain pitkä aika muihin vastaavankokoisiin lainoihin verrattuna. Opintolainaa voi maksaa takaisin jopa vuosikymmeniä.

Mikäli lainarahalle ei ole opintojen aikana ollut erityistä käyttöä, opintolainan sijoittaminen järkevällä tavalla esimerkiksi osakkeisiin voi olla viisas ratkaisu. Tosin sekin sisältää riskejä, sillä osakemarkkinat eivät tuota jatkuvasti voittoa. Lainarahan sijoittaminen on aina vähintäänkin riskianalyysin paikka.

Monilla opintolaina kuluu opintojen ohessa elämiseen liittyviin kuluihin. Siinä tapauksessa melko edullinen opintolaina voi olla moniin muihin lainoihin verrattuna pätevä vaihtoehto.

Oli tilanne mikä tahansa, opintolainaa ei kannata ottaa ilman harkintaa. Lainan todellista hintaa on syytä verrata muihin vastaaviin lainoihin verrattuna. Opintolainan osalta työ on tältä osin melko helppo, sillä ainoastaan pankit myöntävät opintolainaa. Silti pankkien lainatarjousten vertailuun kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Niin voi säästää rahaa tai saada merkittäviä etuja esimerkiksi vakuutusmaksujen alennusten tai muiden keskittämisetujen muodossa. Halvinlaina.fi auttaa opiskelijaa ja laina-asiakasta löytämään henkilökohtaisiin tarpeisiin sopivan lainaratkaisun.

Vertaa opintolainojen todellisia vuosikorkoja keskenään

Todellinen vuosikorko on fiksu tapa tehdä vertailua eri lainojen todellisten kustannusten välillä. Se sisältää esimerkiksi lainan kulut ja viitekoron. Myös kaikki muut lainaan sisältyvät maksut lasketaan useimmiten todelliseen vuosikorkoon mukaan. Niitä voivat olla esimerkiksi opintolainan manuaalisten nostojen kulut.

Käytännössä todellinen vuosikorko kertoo laina-asiakkaalle, kuinka paljon laina maksaa kokonaisuudessaan vuositasolla.

Lainaa haettaessa hakijalle on aina ilmoitettava lainan todellinen hinta. Todellinen vuosikorko on monesti helpoin tapa vertailla opintolainan todellista hintaa.

Muista tarkistaa kaikki lainan mukana tulevat lomakkeet vähintään kerran ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Opintolainaa haettaessa kyseessä on usein monivuotinen sopimus. Maksettavaa kertyy pitkältä ajalta. Lainasopimus on arvokas sopimus.

Aikuiskoulutustuki ja opintolaina

Voit saada Kelalta valtiontakauksen opintolainalle, mikäli saat aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan viikkoa. Lainatakaus voidaan myöntää Työllisyysrahaston antaman päätöksen tiedoilla. Tulosi tai omaisuutesi eivät vaikuta lainatakaukseen myöntämiseen.

Lainatakausta kannattaa hakea Kelasta niin pian kuin mahdollista. Näin voi varmistua opintolainan saamisen aikuiskoulutuksen ajalle. Aikuiskoulutustuen lainatakaus voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.

Jos esimerkiksi jäät opintovapaalle ja aloitat opinnot elokuussa, voit hakea aikuiskoulutustukea vielä seuraavan vuoden tammikuussa, mutta lainatakaushakemuksen on oltava Kelassa syyskuun loppuun mennessä. Voit saada päätöksen aikuiskoulutustuen lainatakauksesta heti sen jälkeen, kun Työllisyysrahasto on antanut päätöksen aikuiskoulutustuesta. Opintolaina ja aikuiskoulutustuki täydentävät toisiaan.